Ferenc pápa “spártai” otthona

Ferenc pápa betekintést engedett lakosztályába, a vatikáni Szent Márta-ház 201. számú lakosztályába, ahol megválasztása óta él – írja a La Repubblica olasz napilap 2014. május 21-én. A pápai lak meglehetősen szegényes, a lap egyszerűen “spártainak” titulálta.

A széleskörben olvasott lap felvételein a vatikáni Szent Márta-ház második emeleten található 201. számú lakosztálya látható, ahol Ferenc pápa tavaly márciusi megválasztása óta él. Az argentin származású egyházfő az első pápa, aki nem volt hajlandó beköltözni a Szent Péter-bazilika hivatalos pápai lakosztályába. Jelenlegi lakhelye így éppolyan egyszerű, mint a Rómában megszálló bíborosok részére fenntartott épület összes többi része: egy nappaliból egy hálószobából, valamint egy saját fürdőszobából áll. A nappaliban nagyméretű, régi stílusú fabútorok, egy hangsúlyos íróasztal, egy dívány, néhány fotel és egy kisméretű televízió van.

Ferenc pápa azzal magyarázta az épületben maradását, hogy szeretne az emberek közelségében maradni a katolikus egyház vezetőjeként is. A pápán kívül az épületben szentszéki államtitkárságon dolgozó bíborosok, püspökök és papok laknak, de az egyházfő például a közös menzán eszik, így ott lehetősége nyílik találkozni velük. A Szent Márta-házat (Domus Sanctae Martae) II. János Pál pápa az 1990-es évek hajnalán alakíttatta át a Vatikánba érkező egyházfiak lakhelyéül. Az épület Vatikán határán, a vatikáni audienciaterem közelében található.

Mészáros Márton

Ferenc pápa lakrésze a vatikáni Szent Márta-házban

Ferenc pápa lakrésze a vatikáni Szent Márta-házban

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: