Katonai puccsot hajtottak végre Thaiföldön

Felfüggesztették az alkotmányt és átvette a hatalmat, majd őrizetbe vette a kormány tagjait és az ellenzék vezetőit a thaiföldi kormány 2014. május 22-én. A katonai puccs miatt rendkívüli állapotokat vezettek be.

A katonai puccsot Prajuth Csan-ocsa, a thaiföldi hadsereg az állami televízió által élőben közvetített beszédében helyi idő szerint délután öt órakor jelentette be 2014. május 22-én. A hadsereg azért hirdetett rendkívüli állapotot, hogy gátat szabjon a tavaly ősz óta tartó súlyos belpolitikai válságnak, amely során 28 ember életét vesztette, és 800 megsebesült az összecsapásokban.

A hadsereg kijárási tilalmat rendelt el, este 10 és hajnali 5 óra között senki nem hagyhatja el otthonát, valamint a hadsereg az indokínai ország összes televízió- és rádióadóját felszólította, hogy szakítsa meg adását, és az új katonai rezsim közleményeit sugározza. A főváros, Bangkok külvárosi utcáin több ezer kormánypárti “vörösinges” szimpatizáns jelent meg, őket levegőbe adott lövésekkel oszlatta szét a hadsereg, másnap békés aktivisták tucatjai tüntettek.

Őrizetben tartják a Thakszin Sinavatra volt kormányfőhöz lojális aktivisták egyik vezetőjét, illetve a kormány több tagját, köztük az igazságügyi minisztert is.

Mészáros Márton

Tüntetők Thaiföldön (Forrás: bbc.com, 2014. május 23.)

Békés tüntetők Thaiföldön (Forrás: bbc.com, 2014. május 23.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: