Jane Fonda átvette az Amerikai Filmintézet életműdíját

Jane Fonda Oscar-díjas amerikai színésznő átvette az Amerikai Filmintézet (AFI) életműdíját a Hollywoodban rendezett díjkiosztó ceremónián 2014. június 5-én. Egy este Jane Fondával.

A 76 éves színésznő kollégájától, a szintén Oscar-díjas Michael Douglas amerikai színésztől vette át az életműdíjat a hollywoodi Dolby Színházban megrendezett ünnepségen. Douglas úgy fogalmazott, Jane Fonda a filmipar igazi királynője, amit nem azzal érdemelt ki, hogy a legendás Henry Fonda Oscar-díjas színészlegenda leányaként született, hanem a színjátszás terén tanúsított páratlan tehetségével. Jane Fonda, aki 1960 óta játszik filmekben, karrierje során hét Oscar-jelölést gyűjtött be, ezek közül kétszer díjra is válthatta a jelölését. Első Oscar-díját a Klute című film főszerepéért vehette át 1972-ben, ezt követően 1979-ben nyerte el újra a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat a Hazatérés (Coming Home) című vietnami háború témakörét körüljáró drámáért. Az utóbbi időben kevesebb filmszerepet vállaló Fonda filmjei közül három vár bemutatásra, és hamarosan megkezdi a Grace and Frankie című sorozat forgatását.

Az életműdíj-átadási ceremónián Jane Fonda barátai és pályatársai elevenítették fel a színésznővel való közös munkáik emlékeit, sokan azonban barátságuk kezdetét idézték fel. Többek között a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep amerikai színész, és Jeff Daniels amerikai színész méltatták Fondát. A díj átvételekor Jane Fonda azt tanácsolta Hollywood krémjének, hogy maradjanak egy életen át kíváncsiak és érdeklődők egymás, és a világ eseményei iránt. A díjátadásra Fonda fiával, Troy Garity színésszel érkezett, és bátyja, a szintén színész Peter Fonda is tiszteletét tette az ünnepségen, akárcsak Sandra Bullock és Cameron Diaz amerikai színésznők.

Az 1967-ben alapított Amerikai Filmintézet elismerése Hollywood egyik legnagyobb kitüntetése az Oscar-díj után. Az idén 42. éve átadott életműdíjat korábban Orson Welles, Bette Davis, Clint Eastwood, Martin Scorsese és Al Pacino is megkapta.

Mészáros Márton

Jane Fonda amerikai színésznő átveszi az Amerikai Filmintézet (AFI) életműdíját Hollywoodban 2014. június 5-én

Jane Fonda amerikai színésznő átveszi az Amerikai Filmintézet (AFI) életműdíját Hollywoodban 2014. június 5-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: