Angelina Jolie “dáma” lett

Angelina Jolie Oscar-díjas amerikai színésznő tiszteletbeli dáma lett, miután II. Erzsébet brit uralkodó a lovagi cím női megfelelőjének számító, Dame előnév viselésére jogosító legmagasabb rangra emelte – tudatja a Buckingham-palota közleménye 2014. június 13-án. Daniel Day-Lewis és Maggie Smith szintén Oscar-díjas színművészek vele azonos időben kapják meg a legrangosabb brit kitüntetéseket.

A II. Erzsébet királynő hivatalos júniusi születésnapi ünnepsége alkalmából rendezett ceremónia előestéjén, június 13-án ismertették annak az 1149 személynek a nevét, akik a legmagasabb brit címet kapják meg, amelyet uralkodó odaítélhet. A Sir előnévre jogosító lovagi rangra emeli az uralkodó Schiff András Londonban élő Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművészt – a hivatalos indoklás szerint a zeneművészetért kifejtett tevékenységéért. A művészeti élet jeles képviselői közül Daniel Day-Lewis háromszoros Oscar-díjas brit színész és a 80 éves két alkalommal Oscar-díjat nyert Maggie Smith brit színészlegenda is a díjazottak listáján van: előbbi a Sir címet kapja meg lovaggá ütésével, utóbbi pedig a Dame előnév viselésére jogosító, lovagi cím női megfelelőjének járó kitüntetésben részesül. A háborús övezetekben elkövetett nemi erőszak és következményei elleni fellépésről rendezett négynapos nemzetközi konferencián Londonban tartózkodó Angelina Jolie Oscar-díjas amerikai színésznőt a Damerang tiszteletbeli változatával ismeri el a királynő, az indoklás szerint a brit külpolitikai célkitűzések elősegítéséért és a szexuális erőszak áldozatainak megsegítéséért kifejtett tevékenységét.

A hivatalos kitüntetés átadásra a mai nap folyamán kerül sor a Buckingham-palotában, a királyi család londoni rezidenciáján.

Mészáros Márton

Angelina Jolie amerikai színésznő a háborús övezetekben elkövetett nemi erőszak és következményei elleni fellépésről rendezett konferencián Londonban 2014. június 11-én

Angelina Jolie amerikai színésznő a háborús övezetekben elkövetett nemi erőszak és következményei elleni fellépésről rendezett konferencián Londonban 2014. június 11-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: