Meghalt Ruby Dee színésznő

91 éves korában elhunyt Ruby Dee Oscar-jelölt amerikai színésznő a New York állambeli New Rochelle-ben 2014. június 11-én. A fekete filmsztár az 1960-as években a polgárjogi mozgalom egyik támogatója volt.

Ruby Ann Wallace néven látta meg a napvilágot 1922. október 27-én Clevelandben, és Harlemben nőtt fel. Fiatalon csatlakozott az Amerikai Feketék Színházához (American Negro Theater), ahol Harry Belafonte-val és Sidney Poitierrel is dolgozott, számos alkalommal lépett fel a Broadwayon. Az 1940-es évektől filmek tucatjaiban játszott: híresebb filmjei között említik A napfény nem eladó (A Raisin in the Sun) című 1961-es alkotást, amelyben Sidney Poitier volt a partnere. Pályafutása során száznál is több filmben játszott, és 1991-ben színészi teljesítményéért A kitüntetés napja (Decoration Day) című tévéfilmért Emmy-díjjal ismerték el. 2008-ba az Amerikai gengszter (American Gangster) című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriájában. Ruby Dee 85 éves volt a jelöléskor, és azzal is történelmet írt, hogy a legrövidebb ideig vásznon lévő Oscar-jelölt a mellékszereplők közül, ugyanis hozzávetőleg öt percet szerepel a filmben.

A színésznő 1941-ben ment feleségül Frankie Dee Brown blues énekeshez, akinek felvette a vezetéknevét. Három évvel később Ossie Davis színésszel kötött házasságot, akivel egy Broadway-darabban ismerkedtek össze. A házaspár nyitott házasságban élt, és elkötelezett élharcosai voltak a feketék polgárjogi mozgalmainak. Három gyermekük született, és Davis 2005-ben bekövetkezett haláláig együtt voltak. Tizenegy különböző színdarabban és öt filmben játszottak együtt, köztük Spike Lee Szemet szemért (Do the Right Thing) és Dzsungelláz (Jungle Fever) című alkotásaiban.

Ruby Dee New York állambeli otthonában, családja körében hunyt el szerdán. Halálához természetes okok vezettek. Végakaratához híven testét elhamvasztották, és férjével közös urnába helyezik el.

Mészáros Márton

Ruby Dee amerikai színésznő (1922-2014)

Ruby Dee amerikai színésznő (1922-2014)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: