Könyvismertető – Klára virágos ruhája

Klára tizennégy évesen került koncentrációs táborba. Oda hurcolták, elszakították otthonától és szeretteitől, marhavagonra tették és megalázó körülmények között kényszerítették arra, hogy a haláltábor lakója legyen tucatnyi fajtársával együtt. Kritika Shiri Zsuzsa Klára virágos ruhája című, a 85. Ünnepi Könyvhétre megjelent kötetéről.

Ahogy a bevezetőben írom, Klára holokauszt túlélő, de éppúgy, mint sok más fogoly, ő is képtelen teljes mértékben feldolgozni a náci III. Birodalom rémtetteit. Az ő helyzete hátrányosan halmozott, ugyanis nem csak egy „mezei” fogvatartott volt, valami oknál fogva a tábori bordélyba kényszerítették, ahol testét számtalan idegen használta a történelem legviharosabb évei során. A fiatal lány a felszabadítás után hajóra szállt, és Izraelbe emigrált, ahol az újonnan megalakult zsidó állam menedéket nyújtott számára. Menedéket, otthont és biztonságot, de múltjával szembeni megnyugvást nem. Élete nehéz helyzeteiben Klára újra elővette régi, a bordélyban használt virágos nyári ruháját, és ideig-óráig visszatért a legősibb foglalkozás adta pénzügyi előnyökhöz. Persze, soha nem saját, önön érdekei vezérelték, hol lakásra gyűjt titokban, máskor gyermeke táboroztatásának lehetőségének érdekében veti be a jól bevált viseletet.

A tábori bordélyt megjárt Klára az évek során megöregedett, és egy kórházi ágyon fekve, fél lábbal a sírban ismeri meg az olvasó. Amint fokozatosan tágul a látókör, úgy ismerjük meg a múltban pislákoló emlékek, Klára belső monológjai által a címszereplő hányatott életét, azokat az alkalmakat, amikor a sárga ruhát viselte. A kötet szerzője, Shiri Zsuzsa 1992 óta él Izraelben, az ott szerzett hatások pedig árulkodó nyomokat hagytak a Klára virágos ruhája hasábjain, ugyanis egyfajta burkolt és érintőleges társadalomkritika is jelen van a műben. A központban azonban Klára és a virágos ruha áll, mindenki más csak mellékszereplő lehet. A tartalom többi részétől dőlt betűvel elválasztott szövegek, amelyek Klára fejében járnak táncot az elmúlt évek hol közelinek, hol távolinak látszó csillagaival, különösen élvezetesek és kifejezőek, ezek a részek adják a könyv gerincét. Maga a 105 oldalas, zsebkönyv formátumban megjelent kisregény viszont csak a két idősík egybefonódásával, és a féltve őrzött titok sírba vitelével formálódik egésszé.

Mészáros Márton

Shiri Zsuzsa - Klára virágos ruhája című könyv borítója

Shiri Zsuzsa – Klára virágos ruhája című könyv borítója

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: