Reklámok

Mozi ajánló – Vivian Maier nyomában

Vivian Maier. Ugye nem hallotta még ezt a nevet? Nincs egyedül vele, ugyanis ez a bizonyos hölgy mindaddig az ismeretlenség homályába takaródzott, míg halálát követően, 2009-ben egy fiatal chicagói srác fel nem fedezte páratlan életművét. Kritika a Vivian Maier nyomában (Finding Vivian Maier) című dokumentumfilmről.

Az 1926 és 2009 közötti nyolcvanhárom évben élt asszony titokzatos élete éppolyan, mintha egy játékfilm forgatókönyve lenne. Pedig ez a feszültséggel és izgalommal teli közel másfél órás dokumentumfilm nem egy éles eszű hollywoodi forgatókönyvíró mesteri munkája, hanem annak a valaminek az eseményláncolata, amit úgy ismerünk, mint az élet. 2009-ben a húszas éveiben járó chicagói John Maloof fotókat keresett egy tanulmányához, amelyen történészhallgatóként dolgozott. Egy árverésen csapott le azokra a hagyatékban talált negatívok ezreire, amelyekről kiderült, hogy felbecsülhetetlen értékű fotográfiákat rejtenek. A Vivian Maier nyomában című dokumentumfilm azt követi nyomon, hogyan járt utána Maloof a képek történeteinek, és kitartó kutatómunkájának köszönhetően hogyan jutott el a felvételeket készítő Vivian Maierhez, aki ekkor már halott volt. De hogyan derítse ki a fiatal történész, hogy ki áll a képek hátterében úgy, hogy csak egy név áll rendelkezésére, amelyre nem ad találatot az internet keresője? Nem könnyű feladat, de végül apró morzsákat követve a fiatalember eljut Vivian Maier ismerőseihez, és az egész kiselejtezni kívánt hagyaték hozzá kerül.

Vivian Maier notórius gyűjtögető volt. Semmit nem volt hajlandó kidobni, és milliónyi értéktelen dolgot halmozott fel azokban a kis szobákban, amelyek élete során lakásait képezték. Munkaadójától elcsórt újságtornyok, csekkek százai, ruhák, és természetesen tízezer feldolgozatlan, még előhívás előtt álló fotóművészeti remekmű, amelyek létezéséről még környezetében sem tudtak sokan. A film tökéletesen mutat be egymással két párhuzamosan futó eseményt: John Maloof a kamera előtt ülve elmeséli, hogyan jutott Maier képeihez, és lépésről-lépésre hogyan haladt a nyomokon, s megtudjuk, ki is volt valójában az a nő, aki a 20. századi fényképezés egyik nagymestere volt, még ha életében nem adatott meg számára a siker. Maier dadaként dolgozott, és legalább olyan titokzatos nevelőnő volt, mint maga Mary Poppins. Valódi kiléte, származása, múltja és érzelmei még közvetlen környezete előtt is felderítetlen maradt. Akik pedig körülvették úgy látták, mint egy különc, zsémbelődő, mogorva személy. Ódivatú, századelei ruhákban járt az 50-es és 60-as években is. Amikor elvitte a rá bízott gyerekeket sétálni, gyakran elhagyta őket, legtöbbször pedig órákon keresztül rótta az utcákat dinamikus és sajátos mozgásával kedvenc Rolleiflex kamerájával megörökítve az utca embereit. Élete során, számtalan hóbort és szinte állandó pénztelenség kísérte Maiert, aki hatalmas művész létére magányosan, az utcán töltötte utolsó éveit.

Sokat köszönhetünk a filmet (Charlie Siskellel közösen) rendező John Maloofnak. Nem csak felfedezte és a világ elé tárta Maier fekete-fehér képeit, amelyek vetekszenek a legnagyobb fotóművészek munkáival, hanem neki köszönhetően kiállítások százain és az interneten is találkozhatunk a felvételekkel. Mindezen felül tető alá hozott egy olyan dokumentumfilmet, amelyet kifejezetten érdemes moziban nézni az izgalmas történetvezetés, az érdekes cselekmény és a profi dokumentumfilmesre valló megvalósítás miatt. A Vivian Maier nyomában válaszokat keres, és ahogy tudjuk az unalomig ismételt mondásból, aki keres, az talál is. Így megtudjuk, hogy a zseniális fotográfus súlyosan sérült személyiség volt, aki mégiscsak szerette a gyerekeket, még akkor is, ha néha kegyetlen volt velük, és akinek képein nagyfokú szociális érzékenység figyelhető meg. A dokumentumfilm felkavarja a néző érzelmeit, és még egy ideig nem engedi szabadon azokat.

Mészáros Márton

A Vivian Maier nyomában című dokumentumfilm plakátja

A Vivian Maier nyomában című dokumentumfilm plakátja

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: