Drew Barrymore: lázadó tiniből díva és mintanya

Drew Barrymore – Ki ez a lány?

A magyar mozik ma mutatják be Adam Sandler és Drew Barrymore új vígjátékát, a Kavarás című filmet. Ennek apropóján születik meg ez a cikk, amely Drew Barrymore karrierjét és életét veszi alapul.

Ahogy Sandra Bullockot az 1990-es évek első felében beskatulyázták, mint az aranyos “szomszédlányt”, éppúgy Drew Barrymore is olyan közel áll a nézők szívéhez, amilyen közel csak nagyon kevés filmsztárnak sikerül kerülnie. Hétéves sincs, amikor Johnny Carson televíziós talk-showjában belopja magát egész Amerika szívébe: rózsaszín masnival a két oldalt szétválasztott hajában édesen beszélget a televíziózás nagyágyújával. Ekkor már a kislány főszereplésével elkészült az E.T. A földönkívüli című korszakalkotó film, amely később négy Oscar-díjat nyert. Barrymore első komoly filmszerepét, amelyben egy olyan kislányt játszik, aki kezdetben hitetlenkedik és fél az idegen lénytől, majd megszereti, Steven Spielberg rendezte. A filmes birodalom királya egyébként Drew keresztapja, de nem csak ő szakmabeli a színésznő családjában: édesapja John Drew Barrymore és édesanyja a magyar származású Jaid – aki Makó Ildikó néven született – szintén színész. Nagyapja az a sármos John Barrymore, aki Greta Garbónak csapja a szelet a Grand Hotel című 1932-es filmben, és aki tucatnyi szerepet játszott el élete során, nagyanyja, Dolores Costello szintén színésznő. Mellesleg talán egyedüliként a világon, négy olyan dédszülővel rendelkezik, akik szintén színészek voltak – Drew a Marie Claire-nak adott interjújában mégis azt mondta, nem ismeri az egész patinás családját.

Drew Barrymore amerikai színésznő

Drew Barrymore amerikai színésznő

Gyereksztárból züllött tini

Tizenegy hónaposan már egy kutyaledel-reklámben szerepelt, és amikor egy kutya megharapta forgatás közben, a producerek attól tartottak, hogy sírni fog, de a kisbaba hangosan nevetett és példásan teljesített a reklámban. Ötéves sem volt, amikor debütált a filmvásznon a Változó állapotok című mozifilmben. 1984-ben, mindössze kilencévesen Golden Globe-díjra jelölték a Kibékíthetetlen ellentétek című filmben nyújtott alakításáért. Alakítását még Roger Ebert, az egyik legnagyobb filmkritikus is dicsérte. Korán jött sztárságával azonban nem tudott kellően megbirkózni, ezért lázadó, zűrős gyerek és kamasz lett. Ismert, miszerint 9 évesen már dohányzott, 13 éves korára drogfüggő volt, 14 évesen öngyilkossági kísérletet hajtott végre és ettől az életkortól kezdve egyedül élt. Ebben a fiatal életkorban vonult rehabilitációs klinikára is.

A lázadó korszakot azonban nem nőtte ki: tizenhét évesen meztelenül pózolt az Interview magazin címlapján akkori vőlegényével, Jamie Walters színésszel. A csinos lány még ebben az évben olyan dologra szánta el magát, amire kevés nő: mellkisebbítő műtétre vállalkozott. Tizenkilenc évesen új melleit már a Playboy amerikai férfimagazin címlapján és hasábjain mutogatta, talán éppen e címlap miatt, vagy éppen azért, mert cicit villantott a David Letterman-showban felállva a műsorvezető asztalára, Spielberg a huszadik születésnapjára egy takarót adott neki, amelyhez az alábbi vicces feliratot mellékelte: „Takard el magad!” Persze Drew a botrányok közepette is dolgozott: 1993-ban, tehát még húszéves kora előtt megszerezte második Golden Globe-díj jelölését.

Drew Barrymore amerikai színésznő tízévesen

Drew Barrymore amerikai színésznő tízévesen

Színésznő, végre

Drew Barrymore az egyik legdrágább névvé vált az évek során Hollywoodban: 1995-ben a Bárhol, bármit, bármikor című vígjátékban szerepelt, majd kisebb szerepet vállalt a Mindörökké Batman című szuperhősfilmben és a Sikoly című horrorban. Olyan romantikus komédiákban szerepelt, mint a Botrányos szerelem, az Adam Sandlerrel közösen vitt Nászok ásza,az Ennivaló a csaj, és A bambanő. Főszerepet játszott a Hamupipőke modernebb változatának számító Örökkön-örökké című kosztümös filmben, alakítását pedig Roger Ebert ezúttal is méltatta. 2000-ben Emmy-díjra jelölték, a szakmai sikert pedig egy drámai szerep követte: a Fiúk az életemből című megtörtént eseményt feldolgozó filmben egy leányanyát alakít, aki tizenöt évesen lesz terhes, és akinek a családi háttere is nagyon zűrös. Rögvest ezután belevetette magát a George Clooney rendezte Egy veszedelmes elme vallomásai című film forgatásába, amelyben Sam Rockwell és Julia Roberts oldalán tűnt fel.

Eddigi legnagyobbra értékelt alakítását a Két nő – egy ház című HBO életrajzi drámában nyújtotta Jessica Lange mellett, amelyért élete első Golden Globe-díját is átvehette 2009-ben. A következő évben akkori párjával, Justin Longgal játszotta közösen a főszerepet a Hétmérföldes szerelem-ben, amely egy New York és San Francisco között ingázó pár története. A kritika vegyesen értékelte a produkciót, viszont szerény anyagi sikert könyvelhettek el. 2012-ben mutatták be a Mindenki szereti a bálnákat című romantikus drámát, amelynek humanitárius üzenete is volt: abból a könyvből készült, amely azzal a céllal íródott a 80’-as években, hogy megmentse a pusztulásra ítéltetett bálnákat.

Páratlan páros

A most bemutatott Kavarás a harmadik közös filmje az Adam Sandler-Drew Barrymore-duónak: első filmjük a 98’-as Nászok ásza volt, amelyet a szerethető Ötven első randi követett 2004-ben, amelyben Lucyt alakítja, aki semmire sem emlékszik. Talán nem számít igazán nagy büszkeségnek, ha az ember Adam Sandlerrel készít filmeket, de Barrymore és a humorkirály párosa rendkívül összeillő a vásznon és a magánéletben is baráti a kapcsolatuk.

Adam Sandler amerikai színész és Drew Barrymore amerikai színésznő

Adam Sandler amerikai színész és Drew Barrymore amerikai színésznő

Rendezői babérok

2003-ban játszott a Danny DeVito rendezte Jószomszédi iszony című New York-i vígjátékban, amelyben Ben Stiller volt a partnere. Talán már ekkor foglalkozott azzal, hogy sok színészhez hasonlóan átálljon a kamera másik oldalára: rendezői debütálására 2009-ben került sor: a Hajrá Bliss! című filmben Ellen Page-ra, a feltörekvő generáció ígéretes sztárjára osztotta a főszerepet, a görkorcsolyasztár szerepét, de magának is hagyott egy kisebb karaktert. A színésznő nagy erénye, hogy rekordalacsony költségvetésből, mindössze 15 millió dollárból valósította meg a filmet, amely végül nem lett igazán sikeres, alig 1 millióval hozott többet a költségvetésnél. Néhány évvel később rendezett újra, azonban nem egészestés filmet, hanem egy művészi klipet a Best Coast együttesnek.

Drew, a producer

Flower néven saját produkciós céget alapított, producerként az áttörést a Charlie angyalai hozta el számára, amely a 2000-es év egyik legnagyobb kasszasikere volt. A film, amelyben Cameron Diazzal, Lucy Liuval és Bill Murray-vel játszik közösen, 264 millió forintos bevételt produkált, ami még ma is kiemelkedő eredmény, tizennégy évvel ezelőtt pedig még nagyobbat szólt. A film három évvel később elkészült folytatásában, a Charlie angyalai: Teljes gázzal című produkcióban is szerepelt, mint színész és producer, a folytatás olyan sikeres lett, mint az elődje.

Egy jóravaló asszony

Szerepeit ma már gondosan megválogatja, csak olyan munkát vállal el, amit valóban értékesnek, vagy szívének közelállónak tart. Talán ő a legtöbbször eljegyzett színésznő: először tizenhat évesen mondott igent akkor szerelmének, de a kapcsolatból nem lett esküvő. Harmadik férjével, Will Kopelman képzőművészeti tanácsadóval már évek óta ismerték egymást, amikor 2011 januárjában elkezdtek találkozgatni. Egy évvel később eljegyezték egymást, és Drew betért a zsidó vallásba párja kedvéért, és azóta is mindent megtesz, hogy jó siksze feleséggé váljon. Két lányuk született: Olive 2012 szeptemberében, Frankie pedig 2014 áprilisában jött világra. A pár a kaliforniai Montecitóban élt, de nemrég New Yorkba költöztek.

Az utóbbi időben Drew Barrymore minden idejét az anyaság tölti ki, két gyermeke mellett a porcelánbőrű, bájos színésznő saját kozmetikai márkát alapított, amely legalább olyan sikeres, mint a Find it in Everything címmel megjelent fotóalbuma, amelyben azt mutatja meg, mennyi különböző helyen bukkant rá fényképezőjével a szív alakú formákra. Reméli egyszer lehetősége lesz rá, hogy képeit művészeti galériákba állítsák ki. Élete során már annyit dolgozott és keresett, ha soha többé nem vállalna el egyetlen munkát sem, akkor is élete végéig gazdagságban élhetne, de Drew Barrymore nem készül feladni a szakmáját. Sőt annyira élvezi az ezzel járó dolgokat, hogy képes elmenni az összes talk-showba, hagyja, hogy gyermekeivel fotózzák, és komoly interjút adott egy idegen férfinek, aki New Yorkban csípte el egy videókamerával. Talán érthető, miért volt létjogosultsága a Hogyan randizzunk Drew Barrymore-ral? című aranyos dokumentumfilmnek, és miért gondolkozik ezen a mai napig számtalan férfi.

Mészáros Márton

Két gyermekével, Olive-val és Frankie-val

Legújabb szerepe: két lányával, Olive-val és Frankie-val

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: