Mozi ajánló – Szexvideó

Vannak némi fenntartásaim Cameron Diaz filmjeivel kapcsolatban, azonban legújabb produkciója, a Szexvideó (Sex Tape) című vígjáték nem igazán oszlatta el a kételyeimet azt illetően, hogy a vígjáték színésznő tisztában van vele, hogy milyen filmekre mond igent és mikre nem. Kritika a filmről.

Az ingerszegény történet szerint Jay és Annie évek óta boldog házasok, kapcsolatuk elején pedig nemhogy nem vetették meg a szexuális kalandokat, együttléteik kilencven százalékát a testi kapcsolat tette emlékezetessé. Néhány valóban humoros képsoron keresztül részletesebben is megtudhatjuk, mennyire forró volt a vágy mindkettejükben, a 41 éves Cameron Diaz és a 34 éves Jason Segel egyébként még el is hitetik velünk, hogy valóban a húszas éveikben járó szereplői a filmnek. Közelebbről nézve azonban egyértelművé válik, hogy inkább a kiegyensúlyozott, ám szexmentes házasságban élő kétgyermekes szülők szerepe passzol jobban a fizimiskájukhoz. Visszakanyarodva a történethez, az egész film nem szól másról, mintsem arról, hogy a főszereplő házaspárunk élete boldog, de nincs idejük, energiájuk egymás kényeztetésére, amikor hosszú idő után először időt szakítanak arra, hogy törődjenek egymással, balul sül el a dolog, ugyanis a feleség javaslatára iPaddal felveszik az aktust, az pedig kiszivárog, elvégre ez a házipornók sorsa.

Tehát adott egy eredeti és valamennyire merész alapötlet, azonban a megvalósítása annyira elkeserítő lett, hogy arra már nem tudunk mit mondani. Az ember jogosan teszi fel a kérdést magában, mire ment a színészek gázsiján kívül az a negyvenmillió dollár, amiből a film készült? Ugyanis, hiába igyekezik mind Cameron Diaz és az Így jártam anyátok című szituációs komédia Marsallja, Jason Segel, erőlködésük csak ritkán ér célba. Amit a vásznon művelnek másfél óra hosszat, az nem más, mint szenvedés, amely csak kínos mosolyt vált ki a nézőből. Persze a két színész igazán el sem akarja hitetni velünk, hogy élvezik a komédiázást, se nem felszabadultak, se nem hitelesek – pedig a kettő közül valamelyiknek kellene lenniük, ha már egy filmet visznek a hátukon. A Szexvideó elsősorban a szituációkra összpontosít, de a Rob Lowe által játszott nagyfőnök lakásában tett látogatást leszámítva igazán nehéz megnevettetni az embert, mert ugye azért a cégvezetőként prűd és konzervatív főnököt az otthonában „lazítani” látni (vagyis bömbölő zene, idétlen tánc és kokószippantás) mégiscsak vicces, akárcsak az, ahogyan a házaspár férfitagjának szorítani, hogy ne tépje szét egy behemót kutya, amely egy hatalmas lakásban üldözi.

Nehéz megmondani, hogy minek lehetne a Szexvideó című filmet nevezni. Némi jóindulattal egy vígjáték próbálkozásnak, viszont családi vígjátéknak egyáltalán nem. Hiába vannak benne gyerekek és mégiscsak a szeretet, a családért való önfeláldozás és a boldogság elnyerése a nem túl sommás üzenet, 16 éves kor alatt szigorúan nem ajánlott megtekinte(t)ni. Éppen ezért, a pucér jelenetek, a szex központi témaként való bemutatásában és a nyílt, már-már trágár beszédért Indiában a cenzorok betiltották a film mozikban történő forgalmazását. Ezen a döntésen annyira nem lepődünk meg látva a film „leghúzósabb” jelenetét, a befejezést. A nagy izgalmakban megfáradt technikai analfabéta párunk, Annie és Jay leül a csodamasina elé, hogy megnézzék, mit alkotnak. Nem elég önmagában a gyenge alakításuk a végére teljesen befáradt film utolsó képsoraiban, még azt is megnézhetjük, hogy konkrétan mi folyt a lakásban abban a három együtt töltött órában, míg a Gesamtkunstwerk elkészült. Csak azt nem értem, hogy sikerült egy ilyen sok humorral kecsegtető alapszituációból egy ilyen lapos vígjátékot kihozni? Hol van a dinamizmus, a pergő humor, az idevágó zenék és az önfeledt színészi alakítások?

Mészáros Márton

A Szexvideó (Sex Tape) című film angol nyelvű plakátja

A Szexvideó (Sex Tape) című film angol nyelvű plakátja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: