Elhunyt Lauren Bacall

89 éves korában, New York-i otthonában elhunyt Lauren Bacall világhírű amerikai színésznő, Hollywood aranykorának egyik utolsó csillaga, jelentette be a Humphrey Bogart családjának örökségét gondozó ügynökség 2014. augusztus 13-án.

Lauren Bacall 1924. szeptember 16-án született New Yorkban Betty Joan Perske néven. Zsidó származású szülei nem voltak tősgyökeres amerikaiak, édesanyja Romániából emigrált, édesapja pedig lengyel szülők New Jerseyben született gyermeke volt. Bacall első unokatestvére volt a nála egy évvel idősebb Simon Peresz izraeli elnöknek, aki idén köszönt le.

Első szerepét alig 18 évesen kapta egy washingtoni színházi produkcióban. Az előadás megbukott, de a 175 centiméter magas kimagaslóan szép lányt felfedezték. 1943-ban Howard Hawks amerikai filmrendező feleségének a szeme megakadt a Harper’s Bazar magazin címlapján, amelyen a 19 éves Bacall virított, akit előzőleg a kor híres divatguruja, a Harper’s főszerkesztője, Diana Vreeland fedezett fel. Hawks volt az, aki a Szegények és gazdagok című Hemingway-regényből készült filmfeldolgozásban Humphrey Bogart mellé válogatta főszereplőnek. A film rögvest siker lett, Bacall emlékezetes szövege, a “Te aztán tudsz fütyülni” pedig szállóigévé vált. A filmben a színésznő még egy később populáris slágerré váló dalt is elénekelt. A film forgatásának harmadik hetében Bogart és huszonöt évvel fiatalabb színésznő összejöttek, amikor a legendás szívtipró egy forgatási nap után felkereste a lakókocsijában.

Bacall védjegyévé vált az úgynevezett “bacalli felnézés”, a fiatal színésznő első filmje forgatásán, amelyben a jelenet szerint tüzet kell kérnie Bogarttól, annyira félénk volt, hogy alig merte felemelni a fejét, így alulról pillantott partnerére. Ehhez a pózhoz társult a fülledt erotikus búgó hangja is, amely minden rendezőt elvarázsolt.

Lauren Bacall Oscar-díjas amerikai filmszínésznő (1924-2014)

Lauren Bacall Oscar-díjas amerikai filmszínésznő (1924-2014)

A mozitörténet legcinikusabb, legkiégettebb férfi hőse, Humphrey Bogart, és a veszélyes nagymacskaként elhíresült Lauren Bacall tökéletes párosnak bizonyultak. 1945-ben házasodtak össze és a férj 1957-ben bekövetkezett haláláig együtt éltek. Ez idő alatt együtt vitték kasszasikerre a Hosszú álom (1946), a Sötét átjáró (1947) és a Key Largó (1948) című filmeket is. Bogart halála után fellépett a Broadwayon is, emlékezetes alakítást nyújtott a Mindent Éváról musicalváltozatában. Pályafutása során a kor legnagyobb sztárjaival forgatott együtt, Kirk Douglas, Gregory Peck, Marilyn Monroe és még sokan a partnerei voltak.

1961 és 1969 között Jason Robards Oscar-díjas amerikai színész felesége volt, így ő az egyetlen olyan Oscar-díjas, aki házasságot kötött két korábban Oscar-díjjal elismert színésszel. A 70′-es években a Gyilkosság az Orient expresszen és A mesterlövész című filmekben nyújtott maradandó alakítást. 1981-ben a The Fan című horrorban önparodisztikus szerepet vállalt a szintén idén elhunyt James Garner oldalán: egy dívát alakított, akit egy rajongója üldöz.  A színésznőt 1997-ben a Tükröm, tükröm című filmben játszott szerepéért Oscar-díjra jelölték, és habár egyetlen filmjéért sem díjazták a legrangosabb filmművészeti elismeréssel, 2009-ben  életművéért tiszteletbeli Oscar-díjat vehetett át.

A méltóságát és eleganciáját idős korában is megőrző színésznő haláláig aktívan dolgozott. A 2000-es években Lars von Trier két filmjében, a Dogville – A menedék című alkotásban és a Manderlay című filmben is játszott. Egyik utolsó filmje A kísérő című 2007-es film volt, de még idén is forgatott és hangját adta a Family Guy című kultsorozat egyik epizódjához is.

Lauren Bacall életrajzi könyvéért 1980-ban megkapta a legrangosabb amerikai irodalmi elismerést, a Nemzeti Könyvdíjat (National Book Award), 1999-ben pedig felkerült az Amerikai Filmakadémia által készített listára, amely a filmtörténelem száz legnagyobb sztárját rangsorolta.

Mészáros Márton

Lauren Bacall Oscar-díjas amerikai filmszínésznő (1924-2014)

Lauren Bacall Oscar-díjas amerikai filmszínésznő (1924-2014)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: