Napi egy üveg nedű csúszott le Richárd király torkán

III. Richárd angol király életének utolsó szakában a bor játszotta az egyik főszerepet, derült ki abból a minden részletre kiterjedő tudományos kutatásból, amelynek eredményeit 2014. augusztus 19-én ismertették. Az uralkodó nagy lakomákat tartott, és napi egy üveg bort ivott.

A leicesteri egyetem kutatói 2012. szeptemberben egy leicesteri autóparkoló betonja alatt fedezték fel III. Richárd angol király közel ötszáz éven át ismeretlen hollétű földi maradványait. A királyi csontvázon azóta számtalan korszerű eljárást hajtottak végre, illetve a vizsgálatok eredményeképpen arcrekonstrukciót készítettek. A neves British Geological Survey (BGS) és a Leicesteri Egyetem kutatói a középkori uralkodó lábszár- és combcsontjából, bordájából és fogából vettek szövetmintákat. A Journal of Archaeological Science című folyóiratban megjelent tanulmány eredmény szerint III. Richárd szervezetére nagy hatással voltak élete utolsó szakaszában a bőséges lakomák és a napi egy üvegnek megfelelő bormennyiség, amelynek elfogyasztásáról korabeli dokumentumok is említenek.

A most nyilvánosságra hozott kutatási eredmények alátámasztják, hogy a William Shakespeare drámáiból ismert uralkodó gyermekkorában lakóhelyet változtatott, illetve az a történelmi tény is beigazolódott, miszerint fiatalkorában visszatért Kelet-Angliába, aholl innentől kezdve nívós ételeket és italokat fogyasztott. A kutatás bedbizonyítja eggyúttal azt is, hogy III. Richár élete utolsó két évében minden korábbinál több friss vizet, bort és szárnyast fogyasztott.

A York-házból származó király harminckét évesen, 1485-ben hunyt el a Rózsák háborúját lezáró bosworthi csatában. Odüsszeiája a jövő év elején érhet végére, amikor március 26-án, egy ünnepségsorozat koronázásaként a leicesteri katedrálisban újratemetik.

Mészáros Márton

A 15. században élt III. Richárd király koponyája és portréja

A 15. században élt III. Richárd király koponyája és portréja

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: