Hömpölygő tömeg a Pozsonyi Pikniken

Habár nem kifejezetten számítok az utcabálok és a hasonló rendezvények célközönségnek, a „legotthonosabb fesztivál” címre jogosan pályázó Pozsonyi Piknik rendezvényre ezúttal is ellátogattam. Ahogy arra számítani lehetett, minden éppolyan látványos és sokszínű volt, mint az elmúlt években, csupán az érdeklődők száma nő évről évre.

A XIII. kerületben, a Jászai Mari tér közelében található Pozsonyi úton és mellékutcáiban hatodik alkalommal rendezték meg a Pozsonyi Pikniket 2014. szeptember 6-án. Az összejövetel számtalan programmal várta a kilátogatókat, a kulturális rendezvényt nehéz lenne bármiféle skatulyába húzni, talán azért, mert annyi minden illene rá. Ugyanis ez egy olyan program, ahol természetesen a kulturális értékek a legfontosabbak, mégis egyben közösségi esemény, amely magába foglalja a családi kikapcsolódást, és számtalan gyermekprogrammal kedveskedik a családos látogatóknak. A civil rendezvény egyben politikai színezetet is kap, hiszen a 168 óra, a Népszava, a Klubrádió pavilonja éppúgy megtalálható, mint az Élet Menete szervezeté. Falus Ferenc, a baloldali pártok (MSZP-DK-Együtt PM) főpolgármester-jelöltje is kilátogatott a rendezvényre, de az MSZP-s politikus, Ledvai Ildikó is dedikált a Kossuth Kiadó pavilonjánál.

Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke a Pozsonyi Piknik rendezvényen a budapesti Pozsonyi úton 2014. szeptember 6-án (Fotó: Mészáros Márton)

Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke a Pozsonyi Piknik rendezvényen a budapesti Pozsonyi úton 2014. szeptember 6-án (Fotó: Mészáros Márton)

Mégis, elsősorban a színházak kaptak igazán nagy hangsúlyt ezen a Pozsonyi Pikniken is, a Radnóti Miklós Színház, a Centrál Színház, a Karinthy Színház, a József Attila Színház, a Játékszín és még tucatnyi társulat jött ki az eseményre, magukkal hozva művészeik közül többek között Básti Julit, Kern Andrást, Németh Kristófot, Csonka Andrást, Fehér Annát, Kováts Adélt, Gálvölgyi Jánost és még sokakat. A Csáki Judit moderálásában zajló nagyszínpadi események szintúgy színesnek bizonyultak, a színházbarátok számára emlékezetes pillanat volt Eszenyi Enikő színész-rendező, a Vígszínház igazgatójának lelkes évadismertetője, valamint az utána következő produkció, a Ha majd egyszer mindenki visszajön… című katonadalokból álló, az első világháború centenáriuma alkalmából színpadra állított produkció.

A Pozsonyi Piknik, Rédei Éva nevéhez fűződik: 2008-ban a kimagaslóan népszerű Pozsonyi úti könyvesbolt, a Láng Téka tulajdonosa alapította, azóta a megnövekedett népszerűségből fakadó számtalan új program indokoltsága miatt a főszervező korábbi munkáit mások irányítják. Azonban a szombati rendezvény változatlan: ezrek látogatnak ki a Pozsonyi útra, hogy az ott főzött ételekből, süteményekből egyenek, hogy közéleti lapok alkotógárdáival, nívós magyar könyvkiadókkal és színházakkal találkozhassanak, alkalomadtán kedvezményesen előfizetésre, vagy teátrumok esetében történetesen bérletre, jegyre tegyenek szert. Szokatlan és örömteli számomra látni, ahogy Újlipótvárisban, ebben az utcában a polgárok összefognak, szeretik egymást, érdeklődnek egymás iránt, és igazi közösséget alkotnak.

Mészáros Márton

Résztvevők a Pozsonyi Piknik rendezvényen a budapesti Pozsonyi úton 2014. szeptember 6-án (Fotó: Mészáros Márton)

Résztvevők a Pozsonyi Piknik rendezvényen a budapesti Pozsonyi úton 2014. szeptember 6-án (Fotó: Mészáros Márton)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: