Az isteni BB 80 éves

Mélyen magunkban kétkedve fogadjuk a híreket, amelyek mégis igaznak tűnnek: Brigitte Bardot, a valaha élt egyik leggyönyörűbb nő 80. születésnapját ünnepli 2014. szeptember 28-án. Valószínűleg ezerből két ember ismerné fel a megváltozott külsejű ex-szeximbólumot, aki az utóbbi évtizedekben szinte minden idejét az állatvédelemnek szentelte.

Brigitte Bardot akkor “született meg”, amikor az Elle magazin címlapján pózoló balerinának készülő szép kislány felvételét Marc Allegret francia rendező megpillantotta egy újságos bódé standján. A művész asszisztensét, a későbbi kultikus rendezőt, Roger Vadimot küldte el a lányhoz, akit Vadim végül szerepeltetni mégsem tudott, de halálosan beleszeretett. Brigitte tizennyolcadik születésnapja után két hónappal összeházasodott Vadimmal és öt évig éltek házasságban, de válásuk után is barátok maradtak és számtalan filmben dolgoztak együtt. Első jelentős szerepét is férjének köszönheti: Rogem Vadim alkotásában, az 1956-os És Isten megteremté a nőt című filmben főszerepet játszott, a film zajos sikere pedig azonnal a csillagokig repítette. Telt idomai, karcsú testalkata és szőke fürtjei azonnal élvonalbeli sztárrá tették, határozottsága és a szemében ülő játékos dac pedig megvadította a férfiakat.

Brigitte Bardot francia színésznő

Brigitte Bardot francia színésznő

A Vadimmal kötött házassága felbontása után számtalan szerelmi kapcsolatba bonyolódott a színésznő, filmjei pedig a legnézettebb alkotások voltak Franciaországban és Európa több országában, nem mellesleg néhány híres meztelen jelenetének köszönhetően. Igazság, Babette háborúba megy, Magánélet, A megvetés, Viva Maria, Hímnem-nőnem – emlékezetes filmek, plakátlány szerepek, amelyek valódi drámai alakításokat nem hordoztak magukban. Brigitte Bardot stílusteremtő nő volt, az 1950-es és 60′-as évek szexszimbólumaként a divatot is megreformálta: állítólag a bikini és a farmernadrág népszerűvé tétele is hozzá köthető, éppúgy mint híres tussal festett élénk fekete szemhéja és a páratlanul aláomló természetes szőke fürtjei. Az “isteni BB” okos nő volt, ugyanis megkímélte magát és rajongóit attól, hogy egykori fiatal énje paródiája legyen idős korában: 40. születésnapja előtt elhatározta, hogy megmásíthatatlanul visszavonul a filmipartól. Fogadalmát azóta is tartja, ideje jelentős részét az állatvédelemnek szenteli, 1986-ban állatjogok védelmével foglalkozó Brigitte Bardot Alapítványt hozott létre, de aktív támogatója a Nemzeti Front (FN) szélsőjobboldali pártnak is. Jelenlegi, negyedik férje például a párt politikusa, Bernard d’Ormale, aki hét évvel fiatalabb a színésznőnél.

Bardot az utóbbi időben még csak árnyéka sem önmagának: már visszavonulása után néhány évvel elkezdett öregedni, hatvanöt éves kora körül pedig látványos negatív átváltozáson ment keresztül, hetvenkét évesen pedig már két mankóval jelent meg egészségügyi bántalmak miatt. Köztudottan alkoholproblémái voltak, depresszió gyötörte, többször önkezével próbált véget vetni életének. Mostanra haja ősz, teste nem emlékeztet egykori sudár termetére, viszont vehemenciája változatlan: nem volt hajlandó elfogadni a francia Becsületrendet, és már öt különböző alkalommal vonták felelősségre faji gyűlöletre történő felbujtás miatt, ugyanis nem csak az állatkínzókat, hanem a bevándorlókat és az iszlám franciaországi terjedését is élesen kritizálja.

Mészáros Márton

Brigitte Bardot francia színésznő

Brigitte Bardot francia színésznő

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: