Moziajánló – Szabadesés

Pálfi György olyan sajátos világú filmrendező, aki olyan külföldön is népszerű, számtalan fesztiváldíjjal büszkélkedhető filmeket hozott létre, mint a Hukkle vagy a Taxidermia. Azonban utóbbi filmje, a nem a magyar állam támogatásával, hanem egy dél-koreai filmfesztivál által egyfajta ajándékként adott milliókból készült Szabadesés egyáltalán nem váltja be a hozzá fűzött nagy reményeket. Kritika.

Az előzményekről annyit érdemes tudni, hogy Pálfi György rekordgyorsasággal, mindössze öt hónap alatt hozta létre a Szabadesés című filmjét, amelynek forgatókönyve 2013 novemberében pattant ki a fejéből, éppúgy, mint Pallasz Athéné Zeusz koponyájából, decemberben már megszületett a könyv, januárban már forgattak, februárban pedig elkészült a film első vágott verziója. Mindennek létrejöttét pedig a Jif dél-koreai filmfesztivál támogatása, illetve a Pusztai Ferenc producer kalapozása által 106 millió forintosra duzzasztott költségvetés fedezte. Úgy látszik azonban, a szóban forgó pénzösszeg és a megfeszített munkatempó mégsem volt elég ahhoz, hogy legeredetibb filmrendezőnk valami olyat alkosson, amelyet könnyen befogadhat a néző, és amelyet szerethet. A Szabadesés, amely a Karlovy Vary-i filmfesztiválon három különböző díjat is elnyert, még hírből sem az, aminek lennie kellene, pedig az alapötlet, amelyet valahogy úgy lehet megfogalmazni, mint azt, amikor az ember besétál egy Dalí-képbe, igazán ígéretes.

A Szabadesés egyszerű szkeccsfilm, ami egy lakóház hét lakásának szereplőiről szól, akiket a Molnár Piroska által életre keltett öregasszony szüntelen lépcsőmászása útján ismerünk meg. Itt érdemes megemlíteni, hogy a hatásos nyitójelenet, amelynek során a téli hidegre berendezkedett néni a nyugdíjas lét velejáróját, gurulós bevásárlókocsit húzva felbaktat a legfelső emeletre, majd a tetőről a mélybe ugrik, eredetinek csak akkor mondható, amikor kiderül, hogy a hétemeletnyi zuhanás sem ölte meg az öregasszonyt, mi több, csupán apró felszíni sérüléseket okozott neki. Aztán otthon férje, a Benedek Miklós által játszott zugivó várja, akivel tökéletesen elbeszélnek egymás mellett. Sejthetjük, egyfajta példázatot fogunk kapni az egyéni történetekből, amelyek mind allegorikusan értelmezendőek. Ezek a kis történetek mind legbelsőbb félelmeinket, hibáinkat szimbolizálják: a felszín alatt működő rejtélyes, láthatatlan erők jutnak szerephez. Tisztaságmániás, celofánpapírba burkolt pár szeretkezik, miközben a légtisztítók hatékonyságáról beszélnek egy elidegenedett világban lévő ultramodern lakásban, egy kisfiú félelme egy állatban ölt testet, ezt a szorongást pedig senki sem tudja megérteni, különösen nem egy felnőtt, aki már évtizedek óta kiszakadt a gyermeki világból. Még említésre méltó történet a Kiss Diána Magdolna által megformált anyuka esete, aki Hegedűs D. Géza szenvtelen orvosa által végrehajtott műtéttel próbálja gyermekét brutálisan kitágított vaginájába visszahelyeztetni, mert nem várt problémák léptek fel a gyermeknevelés területén.

Úgy érzem, hiába az eredetiség, néhol kifejezetten unalmasak a történetek, máshol indokolatlanul idétlenek. Hiába asszisztálnak Pálfi őrült agymenéséhez olyan színészek Molnáron kívül, mint Nagy Zsolt, Trill Zsolt, Jordán Tamás, Hegedűs D. Géza, Bordán Irén, Tenki Réka, Parti Nóra és még sokan, az egész film elhibázott és értelmetlen, pedig egészen eredeti és sajátos szeretett volna lenni. Egyedül Pohárnok Gergely operatőr minden jelenethez különálló stílust felvevő képi munkája kárpótolja a nézőt, de csupán addig, míg meg fel nem csendül Amon Tobin idegtépő zenéje. S amikor a másfél órányi szenvedés és szorongás végén azon kapjuk magunkat, hogy feloldást, vagy némiképpen elfogadható befejezést várunk, Molnár Piroska újra leveti magát a mélybe. De ezúttal is életben marad. A néző nem.

Mészáros Márton

A Szabadesés című film plakátja

A Szabadesés című film plakátja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: