Cserhalmi György és Bitskey Tibor a Nemzet Színészei

Cserhalmi György és Bitskey Tibor Kossuth-díjas színművészeket választották a Nemzet Színésze cím új viselőinek, közölte a Nemzeti Színház sajtóirodája 2014. szeptember 29-én.

A szeptember 12-én elhunyt Sztankay István és a másnap eltávozott Avar István színművészek megüresedett helyére a Nemzet Színészei címet viselő tíz életben lévő színművész a hagyománynak megfelelően a fővárosi Nemzeti Színházban választották meg a két új tagot, a 66 éves Cserhalmi Györgyöt, illetve a 85 esztendős Bitskey Tibort.

A hivatalos indoklás szerint a Nemzet Színésze címet a nemzeti színjátszás művészei kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, illetve népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím csak élő személynek adományozható és a díjazott halálig szól, a kitüntetéssel havi nettó 630 ezer forint juttatás jár. Bitskey Tibor és Cserhalmi György elismerésével a címet jelenleg Berek Kati, Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Psota Irén, Tordy Géza, Törőcsik Mari, Molnár Piroska és Gera Zoltán viseli, akit Szabó Gyula helyére választottak.

Mészáros Márton

Cserhalmi György színművész

Cserhalmi György színművész

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: