Bud Spencer 85 éves

Néhány kolosszális pofonnal több vagy kevesebb: a valaha élt legnagyobb pofonosztó, Bud Spencer betöltötte 85. életévét. Az olasz filmsztár Carlo Pedersoli néven 1929. október 31-én született Nápolyban.

85. születésnapján Bud Spencert nem csak az olasz filmvilág ünnepli, az Olasz Úszószövetség is születésnapi összejövetelt szervezett tiszteletére. Spencer méltán lehet büszke sportkarrierjére is, ugyanis úszóként és vízilabdázóként is jelentős sikereket könyvelhetett el az 1950-es években. Úszóként például ő az első olasz, aki egy percen belül teljesítette a 100 méteres gyorsot. Mindenki kedvenc pofonosztója egyébként már gyermekként is kimagasló tehetség volt, ötévesen kezdte az iskolát, de annyira jól tanult, hogy egy osztályt átugorva kezdhette a gimnáziumot. Tizenhat évesen már a római egyetem vegyészkarán tanult, de tanulmányait egy időre meg kellett szakítania, mert családjával Brazíliába költözött. Amikor visszatért, jogi karon folytatta az egyetemet és élsportoló vált belőle. 1967-ben írta alá első hollywoodi filmszerepét, utolsó mérkőzését az olasz vízilabda-válogatottal ekkor játszotta a Kárpáti és Gyarmati fémjelezte magyar csapattal.

Ez volt az év, amikor megszületett Bud Spencer. Ezen a művésznéven vált világszerte ismertté, bár pályája elején, amikor olasz filmek kis szerepeiben bukkant csak fel, még nem tartotta magát színésznek. Számtalan klasszikus – elsősorban spagettiwestern – köthető a nevéhez, 1967-től 1985-ig tizenhét filmben szerepelt együtt a szintén olasz Terence Hillel, akivel párosa legendássá vált. A nagydarab, hagymás babot imádó pofonosztó és nyurga, jóképű szőke társa évtizedeken keresztül volt garancia a sikerre. Mellesleg, a Bud Spencer-Terence Hill páros filmjei köztudomásúan Magyarországon a legnépszerűbbek; egyetlen országban sem vetítettek a televíziók még annyi Spencer-Hill filmet, mint itthon. A legenda 85. születésnapja alkalmából Bud Spencer-maratonnal tisztelegnek a magyar adók, nyolc különböző filmje is vetítésre kerül két napon belül. A művész két életrajzi könyve is nemrég jelent meg a Libri Kiadó gondozásában. Hivatalosan még nem vonult vissza a filmezéstől, de már egy éve nem forgatott.

Mészáros Márton

Bud Spencer olasz színész

Bud Spencer olasz színész

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: