Charley Johnson: „Jó látni a mosolygó arcokat”

Charley Johnson, a Pay It Forward mozgalom vezetője célul tűzte ki a világ jobbá tételét. Persze nem a hagyományos módon, hiszen meggyőződése, hogy ahhoz, hogy jobbá legyünk, elegendő egy apró emberi kedvesség. Az általa szervezett 2. Add Tovább Könyvolvasó Villámcsődület előtt adott interjút nekem.

Charley Jonhson, a Pay It Forward mozgalom vezetője Budapesten 2012. október 19-én (Fotó: Mészáros Márton)

Charley Jonhson, a Pay It Forward mozgalom vezetője Budapesten 2012. október 19-én (Fotó: Mészáros Márton)

Mészáros: Honnan jött a flashmob ötlete?

Johnson: A tényleges flashmob ötlete egy barát barátjától származik, szóval egyszerű ötlet volt, mégis most már hatvannyolc helyen vagyunk jelen. Csak ebben az évben körülbelül egy millió Pay It Forward karkötőt lett szétosztva több mint száz országban és mondhatom, hogy a Pay It Forward a legerőteljesebb mozgalom a világon.

Mészáros: Gondolod, hogy elvesztjük a segítőkészségünket és a szeretetünket?

Johnson: Igen. Azt hiszem a nyugalom és az udvariasság és még néhány dolog – egy egyszerű mosoly, nyitva tartani valakinek az ajtót – teljesen kihalt belőlünk napjainkban.

Mészáros: De miért?

Johnson: Az élet miatt. Az elmúlt néhányszáz évben elmehetsz bármelyik étteremben, ahova akarsz, szabadon választhatsz vallást, különböző színű polókat viselhetsz, millió különböző fajtájú farmered lehet és ezer különböző típusú szemüveget hordhatsz. Ezek mind előre visznek, de túl sok választási lehetőség elé állítanak. Túl sokat dolgozunk, alig van időnk azokra a dolgokra, amiket megkellene tennünk, állandóan késünk: késünk a munkahelyünkről, az iskolából, találkozókról. Egyszerűen már a saját családunkra sincsen időnk. Még arra sincsen időnk, hogy észrevegyünk, ha valaki segítségre szorul, vagy meglássuk, ha valaki igazán szomorú. Elvesztettük a kedvességet, ezért pedig a felgyorsult éles a hibás. És ez mindenki hibája.

Mészáros: Mit szeretnél elérni az életben?

Johnson: Tovább szeretném vinni ezt a mozgalmat. Most már millióan tudnak rólunk. Ha megkérnék valakit, hogy jöjjön el erre a villámcsődületre munka előtt vagy utána, nem lenne semmi oka annak, amiét ne segítene az illető. Meggyőződéssel hiszem, hogy általános, könnyen kivitelezhető segítségekre lenne szüksége világunknak. Szükségünk van a változásra, és szeretném megértetni mindenkivel: nekünk kell valamit tennünk ezért a változásért.

Mészáros: Tehát mit kellene csinálnunk?

Johnson: Nem győzőm hangsúlyozni, ennek a világnak változásra van szüksége. Hogy milyen fajta változásra gondolok? Egyszerűségre van szükségünk, csak csináljunk valami jót a másikkal. Ez nem igényel pénzt, és hidd el, vissza fogod kapni ezt a kedvességet.

Mészáros: Mire van szüksége ennek a világnak?

Johnson: Ennek a világnak olyan emberre van szüksége, aki abba hagyja a locsogást és végre tesz is valamit. Nagyon sok ember van a világon, akik azt mondják maguknak, hogy majd tesznek valamit, de valójában nem csinálnak semmit. Ha igényt tartasz a változásra, tegyél is érte valamit! Milliárdokat küldünk a világ legnagyobb problémáinak megoldására, de szinte semmi sem történik. Kis emberi cselekedetek viszik előre a világot, nem csak a pénz az egyetlen megoldás minden esetben.

Mészáros: Mi volt a leginspirálóbb könyv, amit valaha olvastál?

Johnson: Pay It Forward, Catherine Ryan Hyde nemzetközi bestsellere, amely ezreknek nyújtott segítséget.

Mészáros: Mi a könyv titka?

Johnson: Nekem ez a kedvenc könyvem, mert mindig engedélyekre volt szükségem életem során. Úgy értem, a szüleim, a tanáraim hozzájárulásához, a főnököm engedélyéhez, de a film azt mondja bemehetsz egy étterembe mindenféle engedély nélkül és találhatsz valakit, aki kedvel téged. Mindnyájunknak menni és látni kéne, és akkor a napjaink talán jobbak és jobbak lesznek, ha bizonyítjuk, hogy van szívünk. A történet egy kisfiúról szól, akinek a tanárja azt a feladatot adja az egész osztálynak, hogy találjon ki egy tervet, ami jobbá változtatja a világot. És természetesen, meg is kell valósítaniuk az elképzelésüket. Képzeld az egészet úgy, hogy adok neked egy eurót, akkor te azt jövő héten visszaadod nekem. Ha valakivel jót teszel, mindenképpen visszakapod azt a segítséget, kedvességet.

Mészáros: Mi volt a legutolsó film, ami inspirált?

Johnson: Nem lenne fair azt mondanom, hogy A jövő kezdete (Pay It Forward), szóval gondolkodnom kell. Nos, talán a Pénzcsináló (Moneyball) Brad Pittel a főszerepben. Szerettem azt a filmet. A film azt mondja, ha van valami lehetetlen, te bátran kezdj bele! Nagyon tetszett ahogy a főszereplő egy kis dologból valami tömegeset csinál! Mindenki azt mondta neki abba kellene hagynia, amit csinál, de ő ment tovább, nem is törődött ezekkel. Ez egy rossz szokás, amit végre valahára elkellene már hagynunk!

Mészáros: Mennyi időt töltöttél Budapesten?

Johnson: Három napot. Múlt héten Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában voltunk, és Magyarország után újra visszamegyünk Szerbiába. Ebben az évben már voltunk Nyugat-Európában, Brazíliában, Dél-Amerikában, és tervezünk olaszországi, közel-keleti és dél-afrikai utakat is. Nagyon sok támogatónk él Ausztriában, ezért oda is el szeretnénk menni. Én az Utah állambéli Salt Lake Cityben élek, de az USA más államaiban is rengeteg támogatónk él.

Mészáros: Végezetül annyit kérdeznék, mit gondolsz rólunk, magyarokról?

Johnson: Elsőként azt, hogy Budapest egy meglehetősen szép nagyváros. A magyarok a legszebb emberek, a legtöbben beszélnek egy kicsit angolul és úgy látom, megpróbálnak segíteni. Na és persze rájöttünk, hogy a magyarok nagyon büszkék, például igazán büszkék az első metróvonalra Európába, a golyóstollra és a gyufára. És el sem tudod képzelni milyen jó látni ezt a sok mosolygós arcot az utcákon.

Budapest, 2012. október 19.

Charley Jonhsonnal, a Pay It Forward mozgalom vezetőjével Budapesten 2012. október 19-én

Charley Jonhsonnal, a Pay It Forward mozgalom vezetőjével Budapesten 2012. október 19-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: