Mozi ajánló – Adéle élete

Talán nem fogja senki sem megkérdőjelezni, hogyha kijelentem, egy háromórásra nyújtott francia leszbidráma nem a legideálisabb mozifilm a magyar filmpiacon. A filmet stáblista nélkül, az első magyar vetítésen, a 10. Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láttam. Egy hónappal a hivatalos francia és magyar bemutató előtt. De a téma és a játékidő ellenére, azért senki se gondolja, hogy egy bizonyos, értékesebb filmeket kedvelő réteg nem fogja megnézni, mert aki egy kicsit is jártas a mai európai filmben, az tudja, hogy az Adéle élete (La Vie d’Adèle) egy olyan film, ami nem véletlenül érdemelte ki a Steven Spielberg vezette nemzetközi zsűritől a cannes-i filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát.

Méghozzá a zsűri megosztva ítélte oda az elismerést Abdellatif Kechiche tunéziai származású francia filmrendezőnek és a főszerepet játszó két színésznőjének, az eddig ismeretlen Adele Exarchopoulosznak és Léa Seydouxnak. Fura egybeesés, hogy Adéle-t, a tizenhat éves gimnazista lányt egy olyan fiatal színésznő alakítja, akit az életben is Adéle-nak hívnak. Exarchopoulost eddig még nem igazán láthattuk semmiben, azonban az Adéle életében kétségkívül bebizonyítja, hogy igenis ott a helye a mai francia színésztársadalomban. A dráma három órája során színészi játéka olyan széles skálát ölel fel, amire pályatársai egy egész karrieren keresztül dolgoznak. És ami legalább ennyire fontos, hiába húzogatja feljebb a nadrágját állandóan, hiába folyik néha taknya-nyála össze, és hiába falánk, mégis szimpatikus marad.

A filmbéli szerelmét alakító, Léa Seydoux már jóval ismertebb, idősebb és befutottabb színésznő nála. Mégis, valamiért azt éreztem az egész film alatt, hogy ő, a maga rövidre vágatott, kékre festett hajával a leszbikus művész szerepében csak asszisztál a címszereplő életét bemutató filmhez. De a filmet nem csak az alakítások teszik naggyá, hiszen annyira hiteles minden képkocka, hogy az ember szempillantás alatt elfeledkezik róla, hogy Adéle és Emma nem hétköznapi emberek, hanem két francia színésznő, aki csak belebújt a bőrükbe. Az Adéle élete kétségkívül sokkoló a legtöbb ember számára, hiszen hosszú, negyedórás szexjelenetekben először láthatjuk a férfival szeretkező Adéle-t, majd számtalanszor lehetünk tanúi annak a naturalista, megosztó módszernek, amikor a rendező megoldja, hogy a szeretkezés eredetiként hasson a filmvásznon. A két fiatal nő pucér testének összefonódása, egymás nyalása, falása és megujjazása premier plánban éppen ezért olyan hiteles lett, hogy még azt is nehezen képzeljük el ezek után, hogy a kivillanó nemi szerv nem a színésznőé vaginája (pedig a hivatalos tájékoztatás szerint nem). Én egyébként nem teljesen értek egyet a hosszú és részletes szexjelenetek létjogosultságával, ha engem kérdeznek.

És maga az egész történet megállja a helyét úgy, ahogy van. Még akkor is szép szerelmi történet, ha két nőről szól, és ezzel sokan nem tudnak kiegyezni. Vannak szép számmal, akik azt vallják, hogy a legszebb, legérzékibb szerelem csak két nő között tud kiteljesedni, talán öntudatlanul is ezért választott két lányt a főszerepre Abdellatif Kechiche. Viszont az már biztos, hogy Adèle Exarchopoulos és Léa Seydoux egy ideig nem fog a rendezővel közös filmet készíteni, mert ahogyan néhány más stábtag is panaszkodott a rendezőre, akit jogsértéssel, zaklatással és ki nem fizetett túlórákkal vádolnak, ők is kikeltek sajátos munkamódszere ellenére.

Egészébe tekintve vissza a filmre, az Adéle élete egy olyasvalaki filmje, aki a filmkészítés, az egyenjogúság és a szerelem elkötelezett híve. A filmjének mozgatórugójává választott témát pedig olyan céltudatosan járja körbe, hogy ha néhol kicsit hosszú is, mindvégig leköti a nézőt, de a felesleges részletek és mellékszálak nélkül mutatja be egy saját szexualitására és nemi orientációjára ráébredő lány életét tizenöt éves korától körülbelül huszonnégy éves koráig.

Mészáros Márton

Az "Adéle élete" (La Vie d'Adèle) című film francia plakátja

Az “Adéle élete” (La Vie d’Adèle) című film francia plakátja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: