Mozi ajánló – Megdönteni Hajnal Tímeát

Mindig öröm, ha új magyar film kerül a mozikba, éppúgy, mint az, ha a film végül sikeres is lesz. A Megdönteni Hajnal Tímeát című új romantikus vígjáték pedig sikeres lett, hiszen premierjét követő héten a mozijegy-eladási toplista élén nyitott, lekörözve ezzel hollywoodi sikerfilmek tucatjait. De vajon, valóban ilyen jó a film?

A reklámszakmából a mozifilmek világába csöppent elsőfilmes Herczeg Attila filmjében a hazai filmek jól bejáratott szereplőgárdája (pl. Csányi Sándor, Rudolf Péter, Szabó Győző, Hámori Gabriella) helyett három fiatalabb generációs színészt kapunk: Osvárt Andrea, a külföldön talán legismertebb magyar színésznő játssza a címszereplő Hajnal Tímea manökent, akit mindenki csak megdönteni szeretne, régi évfolyamtársai pedig Simon Kornél és Lengyel Tamás alakításában elevenednek meg. Már ez a váltás is üdítően hat, nem mintha bárminemű gondom is akadna a magyar filmjátszással összefonódott művészek sokaságával, akik kiváló színészek. A Megdönteni Hajnal Tímeát emellett a forgatókönyv területén is kecsegtet némi frissességgel (na nem az Adam Sandler-filmek elengedhetetlen kellékével, az összetapadt zsebkendőkkel), de a meglehetősen merész téma kimerül abban, hogy Dani (Simon Kornél) meghúzza gimnáziumi legjobb barátját, Hajnal Tímeát az osztálytalálkozójukon, ezt pedig a mindenki által utált Bögöcs (Szabó Simon) videóra veszi, és zsarolni kezdi a férfit azzal, hogy szerezze meg neki Tímeát.

Sajnos már a film elején erősen el kell gondolkoznunk, hogy biztosan Szabó Simon rendkívül alpári karakterének elmesélésében szeretnénk hallani a teljes történetet. Engem például komolyan foglalkoztatni kezdett, hogy mikor ér véget narrációja, amelyre körülbelül annyira voltam kíváncsi, mint Bögöcs lefényképezett farkára. A film húzóereje egyébként maga Bögöcs, nem Hajnal Tímea. Tímea (Osvárt jellegtelen alakításában) csak eszköz egy gyermekkori álom beteljesedéséhez, a főhős még csak nem is az esetlen, néha már Mr. Bean-i vonalba elmozduló Dani, hanem ez az atlétában feszítő, pornófüggő, kurvázó és igencsak kevés és nyomdafestéket nem tűrő szó ismeretére korlátozott Bögöcs. Szabó kétségkívül nagyon jól hozza ezt a susogós mackónadrágot viselő tajparasztot, de hosszútávon nehéz elviselni karakterét, azonosulni pedig még a váratlan jellemváltozása során sem tudunk vele. Viszont Simon Kornél agglegénye kifejezetten szerethető, barátságos szereplő, aki képes elhitetni a nézővel, hogy egy közülünk, és akinek meg van az a lépéselőnye, hogy képes csupán a nézésével és viselkedésével humorosnak lenni. Tímea ex-párja Kamarás Iván személyében szintén halvány mosolyra ad okot, ugyanis a színész most korábbi szerepeinek spirituális és démonaival küzdő paródiáját nyújtja.

A Hajnal Tímea megdöntéséhez asszisztáló egykori osztálytársak, Jordán Adél és Lengyel Tamás is kétségkívül jól hozzák a karakterüket, de talán annyira nem kellett volna palira venni a nézőt, hogy kétszer is elsütik azt a poént, hogy Gábor azt hiszi, hogy egy szendvics megevése miatt nem álltak szóba vele tizenöt évig – és ha már itt tartunk, akkor a kávéba mártogatott banán mély metaforájára sem lett volna szükség. Illene azt írnom, hogy Bögöcs személyiségéből származó poénok sem kellettek volna, amellyel egyet tudok érteni az igényesebb szórakoztatás jegyében, de mindenesetre már kínunkban vicces az is, amikor pornófilmek címeit ecseteli nagy odaadással, vagy amikor levizeli főhőseinket. De komolyra fordítva a szót, elkeserítő, hogy a film központi poénjai egy olyan karakter szájából származnak, aki „szarmageddont” és Coelho nyavalygását emlegeti, és egy vécében közösül egy prostival. Nikkit, a film prostituáltját alakító Szandtner Anna is okoz néhány humoros pillanat, de azokat a színészeket (Vándor Éva, Hirtling István, Réti Adrienn, és a 87 éves Békés Itala) is öröm látni, akiknek kisebb szerep jutott.

Herczeg Attila rendező és Csurgó Csaba, a forgatókönyvíró is a reklámszakmában dolgozott korábban, innen származhat helyenként fellelhető frissesség és eredetiség a Megdönteni Hajnal Tímeát című alkotásukban. A film végéhez közelítő jelenet, amelyben Dani rendületlenül, évszakokon át várja Tímeát, már tipikus amerikai romantikus komédiából csent mozzanat, de maga az egész vígjáték ettől még nagyon is magyaros marad. És hogy ez jó-e, vagy sem? Döntse el mindenki maga!

Mészáros Márton

A Megdönteni Hajnal Tímeát című film plakátja

A Megdönteni Hajnal Tímeát című film plakátja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: