“Nem lesz többé Vörösmarty mozi” – Interjú az üzemeltetővel

Míg a mozirajongók nagy örömére decemberi bezárása után március végén kinyitott a budai Tabán művész mozi, addig a pesti Vörösmarty mozi váratlanul bezár. Feldmájer Sándor, a Vörösmarty mozit üzemeltető Kinoplan Kft. vezetője válaszolt kérdéseimre, amelyet az Üllői úti filmszínház 2014. március 31. bezárása kapcsán tettem fel neki. Interjú.

Miért utasított el minden interjúajánlatot a Vörösmarty bezárásának ügyében?

Hosszú történet. Nem szívesen válaszolok az Ön kérdéseire sem, de mondja.

Van oka a hallgatásának?

Van oka, súlyos okai vannak. Ugyanis az a probléma, hogy nem mi jövünk el, hanem egy bírósági ítélettel ott kell hagyni a mozit. A tulajdonos, a Fővárosi Önkormányzat perelt be minket. Ez egy bérlemény volt, a Fővárosi Önkormányzat pedig indított egy pert, hogy hagyjuk el a helyet.

Miért perelték be a Vörösmarty mozi üzemeltetőjét? Elmaradt fizetés, felhalmozódott adósság, nem megfelelő üzemeltetési körülmények?

Éppen ezért nem adok interjút, mert mi sem tudjuk, mi áll a háttérben. Ez tőlük kell megkérdezni, a Fővárosi Önkormányzat Vagyonkezelési osztálya biztos válaszol majd erre. Ha nincs ez a csúnya ügy, még ma is csináljuk.

Mikor értesültek róla, hogy távozniuk kell?

Hosszadalmas per van folyamatban, körülbelül hatvan nappal ezelőtt született egy ítélet, hogy hatvan napon belül el kell hagyni a mozit.

Hogyan reagált a közönség a hirtelen bejelentett szomorú hírre?

A közönség sajnálja talán, de nem hiszem, hogy különösebben nagy problémát csinálna belőle. Sajnálatos módon Budapest, pontosítva Magyarország közönsége hozzá szokott, hogy folyamatosan bezárják az art-mozikat. Ebben olyan nagy különlegesség ma már nincs, pillanatnyilag mi vagyunk a tizedikek, ha jól számolom, de nem vagyok biztos benne.

Van-e egyáltalán szüksége az átlag magyar nézőnek művész mozira?

Feltétlenül. Nézze, azt elmondhatom, hogy az igazi probléma az, amit most elmondok Önnek. Október óta játsszuk Szász János filmjét, az Oscar-döntőt is megjárt A nagy füzet-et, de a forgalmazási technika miatt az fog történni, hogy csupán a Művész és a Puskin mozi, valamint talán egy-két mozi fogja játszani. Amikor leesik a látogatottság, három-négy hét után leveszik a műsorról, és soha többé senki nem fogja látni moziban. Mi viszont ebből éltünk, utánjátszó mozi voltunk, hónapokig játszottunk filmeket. Legutóbb éppen A vadászat volt ilyen, amelyet majdnem egy éven keresztül vetítettünk, a zárás napján is ezt a skandináv filmet adjuk. Ez hiányozni fog a palettáról.

Milyen jó is volt, hogy az ember hónapokkal később is megnézhetett egy mozifilmet a Vörösmartyban!

Erről beszélek. Október óta ment nálunk A nagy füzet, és ha rajtunk múlt volna, még hónapokig műsoron tartottuk volna, akárcsak más filmeket.

Hány évvel a háta mögött zárja be kapuit a mozi?

Mi 1989 óta csináljuk a mozit. Előtte is mozi volt a 1930-as évektől.

Mikor élte fénykorát a Vörösmarty mozi?

A ’90-es évektől mondjuk egészen 2003-ig.

Mivel készülnek az utolsó napra?

Semmivel, nem készülünk. Lemennek a filmek, és ennyi.

Lát esélyt arra, hogy a néhány hónap szünet után – a most kinyitó Tabán mozihoz hasonló – újra kinyitnak?  

Nem látok semmi esélyt rá. Soha, nem lesz többé Vörösmarty mozi. Ez történt az Európával, a Zrínyivel, a Kinóval (volt Szindbád mozi), a Bem mozival, az Átriummal is. Nem mi vagyunk az egyetlenek, ami elkeserítő.

Mészáros Márton

A bezárás előtti Vörösmarty mozi az Üllői úton 2014. március 29-én (Fotó: Mészáros Márton)

A bezárás előtti Vörösmarty mozi az Üllői úton 2014. március 29-én (Fotó: Mészáros Márton)

Hozzászólás