“Kötelező lenne, hogy mi szavazhassunk az államformánkról!”

2011. július 16-án Bécsben részt vettem az utolsó magyar király, IV. Károly (1887-1922) fiának, Habsburg Ottó főhercegnek (1912-2011) a temetésén. A többezres tömegben készítettem villáminterjút két magyar “királypártival”, akik nem tudtak bejutni a székesegyházba, ezért én vittem be a koszorújukat.

Mészáros: Örülök, hogy magyarokat látok itt Bécsben, Habsburg Ottó temetésén. Ezzel kapcsolatban szeretném feltenni nektek a következő kérdést; mit gondoltok miért jobb a monarchia, mint a köztársaság?

Monarchista: Ez rendkívül egyszerű, a monarchiák mindig Isten kegyelméből uralkodnak, még egy köztársaság mindig csak a nép akaratából jöhet létre. Ez a rövid és tömör válaszom.

Mészáros: És hogy látjátok, van esély a királyság visszaállítására hazánkban?

Monarchista: Mint idealista azt mondom, hogy van. Mivel legitim módon sosem törölték el a monarchia intézményét Magyarországon, bízhatunk a visszaállításában. Lehetőség lenne rá, de politikai felelősség kéne, hogy valaki kimerjen állni és felvállalni, hogy nekünk igen is kell a monarchia.

Mészáros: És mit gondoltok miért nincsen népszavazás erről?

Monarchista: Magyarországon az alkotmány tiltja, hogy ilyen kérdésben népszavazást írjanak ki. Volt már több próbálkozás, három konkrét esetről tudok a közelmúltban, de ezeket sajnos mind elutasította az Alkotmánybíróság. Kötelező lenne, hogy mi szavazhassunk az államformánkról!

Érdemesnek tartom megjegyezni, hogy több tucat magyar monarchista érkezett Habsburg Ottó temetésére Bécsbe. A magyar legitimisták Habsburg személyében II. Ottó magyar királyt tisztelték, halála után fiát, Károly főherceget pedig V. Károlynak tekintik.

Mészáros Márton, a Periodika magazin és a Mészáros Márton blogja főszerkesztője Habsburg Ottó főherceg, az utolsó osztrák-magyar trónörökös temetésén Bécsben 2011. július 16-án

Mészáros Márton, a Periodika magazin és a Mészáros Márton blogja főszerkesztője Habsburg Ottó főherceg, az utolsó osztrák-magyar trónörökös temetésén Bécsben 2011. július 16-án

Hírdetés

7 hozzászólás to ““Kötelező lenne, hogy mi szavazhassunk az államformánkról!””

 1. Lopez Says:

  Na azt hiszem ez egy rövid de jó beszélgetés lehetett. Nem vagyok monarchista, de van ebben valami. Korrupt ország ez a mocskos Hungary.

 2. Áron Nagy Says:

  Azért nem bántam volna, ha pontosan idézel tőlünk, és feltünteted, hogy a koszorút, ami a kezedben van Nagy Áron és Stamler Ábel vitte, s hozzád csak azért került, mert megkértünk, hogy vidd be a Stephansdomba, ahová mi, meghívó hiányában nem tehettük be a lábunkat….

 3. meszarosmarton Says:

  Kedves Áron,

  a neveteket nem mondtátok meg, tehát nem tudhattam. Az előző bejegyzésbe pedig leírtam, hogy került hozzám a koszorú.

  Üdvözlettel: Mészáros Márton

 4. Áron Nagy Says:

  Tényleg nem kötekedni akarok, még, ha úgy is néz ki. Csak, úgy gondolom, a hosszan tartó barátság alapja, hogy megadjuk egymásnak a tiszteletet. Senkinek sem szoktunk nyilatkozni bemutatkozás nélkül. De nagy volt ott a nyüzsgés, ezernyi oka lehetett, ami megzavart. Remélem a mon.hu-n is pontosan kiderül majd vagy a cikkből, vagy a képalából, hogy kinek a koszorúja az. Arra viszont ismételten kérlek, hogy a népszavazásról szóló részét tegyük tisztába a cikkednek. Ha van kedved, szívesen meghívlak egy kávéra, akár holnap. Leülünk, elmesélek mindent arról, hogy kik vagyunk, miben hiszünk, miért küzdünk. Ez azért fontos, mert nagyon nem mindegy, mit társítanak a nevünk mellé. Nem hiszünk a népfelség elvében, tehát a népszavazásban sem. Az persze már más kérdés – és erre utaltunk Bécsben is -, hogy ha az államforma köztársaság, ha azt mondják, demokrácia van, akkor az egy önellentmondás, hogy nem lehet az alkotmányról népszavazni.

 5. Áron Nagy Says:

  Kedves Márton,

  köszönöm a gyors javítást! Rendes tőled! Remélem, nem bántottalak meg, csak itt olyan ügyről van szó, ami tényleg sokat jelent nekünk. Kevés a megjelenési lehetősége a monarchistáknak, ezért különösen fontos az amúgy is elvárható pontosság.

  Bízom benne, hogy jó barátságban maradunk, s együtt köszönthetjük majd a helyreállított Magyar Apostoli Szent Királyságot!

  Üdvözlettel:
  Nagy Áron

 6. Kaczmarski Balázs Says:

  Köszönet Mészáros Úrnak a remek bejegyzésért és a koszorú elhelyezésével kapcsolatos segítségéért. Kollégáim kissé csípősen reagáltak a nevek feltüntetésével kapcsolatban és nem is értem, hogy van-e ennek jelentősége Ottó örökös király gyászszertartásával kapcsolatban.
  Regnumportal.hu oldalunkon hamarosan megjelennek saját beszámolóink, ha van kedve elolvasni őket.

 7. Gimme Says:

  Nyugodjon békében Őfelsége Ottó királyunk. Egy európai politikus sem volt olyan hatalmas, mint ő. Már értem miért kellett neki 100 évig élnie. Javaslom az egyháznak avassák boldoggá őt is, mint édesapjtá IV. Károlyt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: